woensdag 20 oktober 2010

Centre Pompidou



Richard Rogers & Renzo Piano

Richard Rogers werd geboren te Firenze op 23 juli 1933. Hij studeerde op de prestigieuze Architectural Association school of Architecture in Londen. Daarna studeerde hij verder op de universiteit van Yale. In Belgiƫ kunnen we zijn werk ook bewonderen in Antwerpen, nl. het nieuwe paleis van justitie.

Renzo Piano werd geboren op 14 september 1937 in Genua. Hij is een Italiaans architect en industrieel ontwerper. In 1971 startte hij samen met Richard Rogers het bedrijf Piano & Rogers, met deze architect ontwierp hij samen het Centre Pompidou.


Materiaal gebruik

De gevel van het gebouw bestaat uit kleurrijke combinaties van pijpen en buizen, allemaal gemaakt uit staal en glas. De kleuren zijn zeker niet zomaar willekeurig gekozen, ze geven een soort van betekenis aan de buizen die je aan de buitenkant kunt waarnemen. De groene buizen zijn voor de waterleidingen, de blauwe buizen dienen voor de luchttoevoer, geel voor de elektriciteit en de rode buizen duiden de plaatsen aan die beschikbaar zijn voor bezoekers. De 2 architecten zijn dan ook geslaagd in hun opdracht om het gebouw binnenstebuiten te draaien; de trappen, liften en gangen zijn aan de buitenkant van het gebouw gemonteerd.


Stijlkenmerken:
President G. Pompidou liet het kunstencentrum bouwen in 1969. Het gebouw werd voltooid in 1977, wanneer het ook zijn deuren opende.
Het gebouw behoort bij de hightech architectuur (postmoderne architectuur).
De kenmerken zijn hiervan: transparant, uitbundig, demontabel (in delen) en speels.


Volumestudie:
Centre Pompidou is een gebouw van 166 meter lang, 60 meter breed en in totaal 42,5 meter hoog.
Het heeft 5 verdiepingen en elke verdieping is 7 meter hoog.
Het is een constructie van staal en glas, waarbij zo een 16.500 ton staal werd gebruikt.
De totale oppervlakte van Centre Pompidou is 70 000 m2.



functionaliteit en organisatie

Er is gebruik gemaakt van vooral glas en staal. De verdeling van de verschillende ruimtes zijn eveneens zichtbaar.

De ingang van het gelijkvloers is aan de westelijke kant,  de ingang van de bibliotheek is gelegen aan de oostelijke kant.
Je ziet ook duidelijk de 6 verdiepingen. De trappen zijn gelegen aan de buitenkant van het gebouw in een soort van buizencomplex.


Place Beaubourg

Het plein aan het Centre Pompidou, gekend als de Place Georges Pompidou of de Place Beaubourg, is erg populair. Mimespelers, entertainers en portretschilders proberen de aandacht te trekken van de vele mensen die hier vaak samentroepen.

Indien je moderne kunst wil zien zonder het Centre Pompidou te betreden dan kan dat makkelijk door vlakbij, net rechts van de Place Beaubourg naar de place Igor Stravinsky te gaan waar de eerste moderne fontein van Parijs staat. De fontein is gemaakt met kleurrijke sculpturen ontworpen door Niki de Saint Phalle en Jean Tinguely.









Geen opmerkingen:

Een reactie posten